Ryan Gravenberch – mijlocașul complet !

Când întâmplător într-o discuție despre jucători talentați este pomenit numele academiei lui Ajax, semnele de întrebare asupra calității fotbalistului devin destul de mici. Academia Lăncierilor se bucură de o încredere sporită în rândul scouterilor, fiind bine cunoscute metodele de pregătire a tinerilor, atât fizice cât și mentale. Unde mai adăugăm că sunt promovați rapid la cel mai înalt nivel.

Recordmenul clubului

Gravenberch este considerat un talent de talie mondială și probabil se află în atenția tuturor cluburilor cu pretenții. A devenit cel mai tânăr debutant din istoria clubului, la doar 16 ani și 130 de zile având primul meci la profesioniști și doborând recordul lui Clarence Seedorf (16 ani și 210 zile). Trei zile mai târziu a reușit și primul gol, furându-i un alt record legendarului mijlocaș olandez. Are nu mai puțin de 15 trofee obținute la nivel de juniori, unul dintre ele fiind Abdelhak Nouri Trofee, distincție ce desemnează cel mai bun jucător al academiei de fotbal.

Sursă foto: 90min.com

Stil de joc și poziționare

Considerat de către analiștii sportivi drept “noul Pogba” puștiul a acceptat și recunoscut asemănarea cu starul lui Manchester United, dar spune că preferă să abordeze jocul precum Zidane, prin relaxarea cu care tratează fazele. De ce este asemănat cu Pogba ? Au o constituție fizică asemănătoare, joacă în centrul terenului, loc din care se deplasează constant către banda stângă, pasează și driblează aproape în același stil, iar latura tehnică este impecabilă.
Ryan a evoluat încă de la juniori în centrul liniei de mijloc, jucând în spatele atacantului, playmaker, box to box sau mijlocas defensiv. La prima echipă a jucat cu preponderență pe postul de playmaker defensiv într-un clasic 4-3-3 marca Ajax, fiind un jucător ce poate “ține” mijlocul terenului și contribuie constant la ambele faze ale jocului. Se evidențiază prin constituția fizică, la 18 ani măsurând 1,90m, acesta ajutându-l să facă cu lejeritate faza defensivă. Acestuia îi place să migreze cu preponderență către partea stângă a terenului, lucru indicat și de heatmap-ul din acest sezon.

Sursă: sofascore.com

Abilități vs. Slăbiciuni

Puncte forte
Pasează precis reușind să coordoneze atacurile poziționale;
✔ Combină foarte bine rezistența la efort cu driblingul, motiv pentru care este implicat constant în tranziția pozitivă a echipei;

Puncte slabe
✘ Capacitatea de concentrare este un destul de scăzută, recunoscând în câteva interviuri că se poate focusa cel mult la jocul său, acesta fiind motivul pentru care nu a mai primit banderola de căpitan la grupele de juniori.

Viitorul Pogba ?

Deși are un stil foarte asemănător cu francezul Paul Pogba, până la acestă vârstă Ryan are avantajul unor meciuri în plus jucate la cel mai înalt nivel. Pe lângă toate calitațile tehnice prin care se aseamnă cu jucătorul lui Manchester, acesta are o implicare fizică mult mai impresionantă, recuperând multe mingii și câștigând multe dueluri în defensivă.
Ca orice olandez crescut de Ajax, Gravenberch visează să ajungă în echipa Barcelonei. În acest moment totul pare “aranjat” astfel încât să fie considerat un candidat de luat în calcul:
1 – echipa il are antrenor pe olandezul Koeman, iar la mijlocul terenului este titular de Jong, oameni ce l-ar putea ajuta să se adapteze mai repede;
2 – Sergio Busquets are evoluții mult sub media sa din anii de glorie fiind pe finalul carierei;
3 – Evoluțiile lui Gravenberch atât ca închizător sau coordonator de joc au fost foarte bune chiar și în Champions League, fapt ce atestă valoarea incontestabilă a jucătorului.

Despre Ryan Gravenberch am discutat AICI împreună cu Ion Alexandru în cadrul ediția a 16-a a emisiunii Euroscout !