Cu sau fară banii șeicilor de la Paris, Ligue 1 ne-a propus în fiecare sezon noi tineri fotbaliști cu potențial enorm, care au făcut pasul către echipele importante ale Europei. Și în acest sezon avem parte de câteva evoluții foarte bune ale unor puști, printre aceștia aflându-se și acatantul celor de la Reims, Hugo Ekitike.

Ekitike a debutat în campionatul Franței în sezonul 2020/21, evoluând 55 de minute pe teren propriu contra celor de la Lorient și 31 de minute în deplasarea de la Montpellier. În actuala stagiune atacantul francez a jucat în 17 meciuri (având o medie de 51 de minute jucate pe meci), marcând de 8 ori și oferind 3 pase de gol.

Poziționare

Antrenorul Oscar Garcia a propus pe parcursul acestui sezon o mulțime de sisteme de joc: 3-4-3, 4-1-4-1, 4-2-3-1 dar cel mai des Ekitike a evoluat într-un sistem 3-5-2, ocupând una din cele două poziții de atacant. Heatmap-ul său ne arată foarte clar că are tendința de a migra către cele două bezi, cu precădere către cea stângă. Putem remarca că are parte de foarte multă libertate de mișcare.

Sursă foto: sofascore.com

Abilități vs. slăbiciuni

✔  Considerat „noul Henry” datorită stilului de joc, Ekitike se remarcă cu o tehnică „ruptă” din fotbalul de sală. Se descurcă cu lejeritate pe spațiile reduse, fiind ajutat și de tehnica foarte bună.
✔ Una dintre caracteristicile necesare atacanților moderni este capacitatea de a finaliza dintr-o atingere, capitol la care francezul se descurcă foarte bine.
✔ Caută duelurile unu la unu și își depășește cu ușurintă adversarii. Controlul foarte bun al balonului îl ajută să își scoată adeversarii din joc atât prin dribling tehnic cât și prin viteză.

✘ Are un stil de joc puțin haotic având ceva probleme de poziționare, dar este ajutat în acest moment și de antrenorul Oscar Garcia, care îi oferă destul de multă libertate.
✘ Atunci când este marcat om la om, are probleme în a se întoarce cu fața la poartă, miscările sale fiind puțin greoaie.

Noul Thierry Henry?

„Liga Talentelor” este cu siguranță una dintre cele mai importante pepiniere pentru cluburile de top din Europa, an de an lansând fotbaliști ce fac rapid pasul către echipe care joacă în cupele europene. Nu putem ști exact unde se va opri evoluția lui Ekitike, dar cu siguranță putem spune ca de la Anthony Martial, Ligue 1 nu ne-a mai oferit un jucător atât de asemănător cu Henry.

Presa din Franța speculează interesul celor de la Newcastle United pentru puștiul lui Reims. În contextul în care acesta nu este titular indiscutabil la gruparea franceză, iar Newcastle se află într-o luptă acerbă pentru evitarea retrogradării, mutarea nu pare una tocmai fericită.

Sperăm să-l putem urmări la lucru cât mai mult pe Ekitike și în partea a doua a sezonului!

Share this Post