Becir Omeragic – debut pentru naționala Elveției la doar 18 ani !

Becir_Omeragic

Noul Stephane Henchoz

Descris de presa din Elveția ca fiind liderul generației sale și viitorul căpitan al naționalei, selecționerul Vladimir Petkovic nu a ezitat în a-l debuta pe Omeragic în meciul amical cu Croația disputat miercuri (07.10.20) pe arena Kybunpark din St. Gallen. Un debut nefast pentru Becir fiind “implicat” în acțiunile de la ambele goluri marcate de croați. Acesta ramâne totuși cel mai talentat tânăr fundaș al elvețienilor și cel mai probabil i se va acorda încredere în continuare.
S-a remarcat întotdeauna prin tehnică, eleganță și calm motiv pentru care mereu a jucat pentru grupe de juniori cu o vârsta cu 1 sau 2 ani mai ridicată, câștigând maturitate în joc. Spre deosebire de multe alte talente din fotbalul mondial, Becir Omergic a ajuns sa evolueze alături de colegi mai mari la juniori fiind ajutat în primul rând de inteligența din joc, neavând un fizic cu adevărat impresionant (ex: Moise Kean sau Romelu Lukaku).

„Știam că are potențial, dar nu știam până unde poate ajunge, nu poți fi niciodată sigur de copiii de 14-15 ani” – Domingos Ribeiro

Cu părinți originari din Bosnia și Herțegovina, Becir Omergic este născut și crescut în Geneva, făcându-și junioratul la clubul FC Etoile Carouge, după care a făcut pasul către Servette U18 în vara anului 2017, apoi în 2018 către echipa mare a celor de la FC Zurich.
Domingos Ribeiro cel ce l-a antrenat timp de 3 ani și jumătate la categoriile de vârstă U15-U18, a remarcat pe lângă calitațile fizice, profesionalismul și determinarea jucătorului, ce a lipsit o singură data de la antrenamente în tot acest timp.

Se comporta ca un lider cu jucători care erau cu un an mai în vârstă decât el. Era respectat și avea o personalitate puternică.Nu era genul de tânăr care să se așeze și să fie mic, avea mereu inițiativă – Domingos Ribeiro

Statistici și poziționare

Sursă foto: sofascore.com

Tânărul elvețian cu origini bosniace joacă pe postul de fundaș central, evoluând atât în sistem cu 2 fundași centrali cât și cu 3 acolo unde se simte în largul său, putând să înainteze cu mingea la picior.
Este deja un veteran al naționalelor de tineret ale Elveției și a început al treilea sezon în Super League. Sezonul trecut a jucat în 19 partide pentru FC Zurich, pe toate din postura de titular. La 18 ani are 26 de meciuri jucate la profesioniști, în campionatul Elveției și în cupă.

Abilități vs. slăbiciuni

Puncte forte
Dribling și pase – se remarcă prin aceste două calitați, fiind clasificat ca un “ball playing defender”. Ii place să urce cu mingea la picior și driblează în regim de viteză, fără a se folosi de fizic. De asemenea apelează deseori la „diagonale” și pase în adâncime, punându-și coechipierii în poziții favorabile.
Detentă și poziționare – sunt alte două atribute ce l-au ajutat să ajungă la acest nivel. Înalțimea de 1,87m este aproape de limita inferioară acceptată în fotbalul modern pentru un fundaș central, dar tânărul elvețian posedă o detentă de invidiat și reușește să câștige duelurile aeriene fără dificultate.

Puncte slabe
✘ Viteză – nu este cel mai rapid fundaș dar a reușește să anticipeze jocul și să se poziționeze inteligent pentru a rezolva situațiile dificile din timpul meciurilor.
✘ Forța fizică – nu il recomandă pentru postul de fundaș central, având nevoie de mai multă masă musculară pentru a putea face față duelurilor fizice dintr-un campionat de top.

Putem anticipa viitorul acestui puști talentat ?

La doar 18 ani, Becir Omergic deține calitațile necesare pentru a face pasul către un campionat mai puternic decât Superliga Elvețiană. Motiv pentru care se află în vizorul echipelor mari din Europa. La meciul cu Croația se speculează că a fost urmărit de scouterii celor de la FC Sevilla și Borussia Monchengladbach, iar presa din Elveția a menționat în acestă vară interesul unor cluburi precum Bayern Munchen, Manchester City sau FC Salzburg.
Puștiul este fan al echipei Manchester United, iar jucătorul preferat este francezul Samuel Umtiti. De urmărit cum aceste două repere îi vor influența cariera !