Clairefontaine – Secretul Franței pentru dominarea fotbalului

ÎNCEPUTURI

Anul acesta se împlinesc 33 de ani de la crearea fundației pentru viitorul fotbalului francez. Proiectul Clairefontaine a fost inițial creat de președintele Federației Franceze de Fotbal,Fernand Sastre, și a fost inaugurat de președintele Francois Mitterand în 1988.

Prestigioasa academie, este situată la puțin peste 50 km în afara Parisului , în interiorul unei păduri pe domeniul castelului Montjoye, o clădire renovată din secolul al XVII-lea, cu facilități de cinci stele. Aceasta a găzduit unii dintre cei mai buni fotbaliști din lume, ajutând și la dezvoltarea multor alte nume cunoscute. Centrul de excelență pentru fotbal a devenit de atunci casa și baza de antrenament pentru acutala campioană mondială.

REZULTATE

La un deceniu de la inaugurare Franța a câștigat Cupa Mondială , cu absolvenți ai academiei precum Thierry Henry făcând parte din lot. A urmat succesul la Euro 2000, la fel ca și aparițiile în finale atât la Cupa Mondială 2006, cât și la Euro 2016. Totul culminând cu încă un succes mondial, în 2018. La mondialul din Rusia au fost prezenți 50 jucători născuți în Franța și evoluând pentru diferite  echipe naționale. O cifră impresionantă care ne arată abilitatea acestora de a produce jucători foarte buni.

Acele clădiri sunt mai mult decât un instrument fantastic. Sunt o piatră de temelie, o viziune, o filozofie, un loc de unitate. Când s-au deschis, nu ne-am putut imagina rolul pe care acest loc îl va juca zece ani mai târziu.  Gerrard Houllier

Thierry Henry, Vincent Candela, Aimé Jacquet și Zinedine Zidane la Clairefontaine – AFP

În timp ce Anglia era în căutarea unei identități în anii 2000, echipa de cercetători a lui Howard Wilkinson a văzut la Clairefontaine o structură de 56 de hectare care avea 302 de paturi, zece terenuri (șapte naturale, trei sintetice), un laborator de științe sportive, o sală de jocuri, o bibliotecă și o sală de cinema. În 2012, când s-au inaugurat facilitățile de la  St. Georges Park, modelul pe care au fost construite era clar.
Letonia și Turcia au construit, de asemenea, centre după chipul și asemănarea celui de la Clairefontaine, iar centrul belgian recent reproiectat are semnele distinctive ale filozofiei franceze, antrenorii  fiind puși să instruiască academiile cluburilor despre cea mai bună modalitate de a ghida tinerele talente.

RECRUTAREA ȘI FILOZOFIA

Procesul de “șlefuire” a tinerilor jucători se bazează pe o acțiune de recrutare care permite doar celor mai  talentați să intre în centru . Pentru ca un jucător să fie selectat, deschizând astfel o cale pentru un viitor spre naționala Les Bleus, este esențial ca aceștia să aibă între 13 și 15 ani, să aibă cetățenia franceză și să trăiască sau să joace în regiunile Île-de-France,  Seine-Maritime sau Eure.

Jucătorii se antrenează la Clairefontaine de duminică până vineri seara înainte de a pleca să joace pentru cluburile lor locale în weekend. Acest nivel de expunere la joc aproape în fiecare zi a săptămânii este rar și poate fi un aspect esențial în a genera fotbaliști de clasă.

Stilul sistematic în care francezii își desfășoară activitatea este, de asemenea, crucial. Toate grupele de vârstă se antrenează în formația 4-3-3, despre care FFF consideră că este cea mai flexibilă și creează cel mai mult spațiu. În cadrul academiei, copiii din primul an lucrează în principal la îmbunătățirea jocului cu mingea , concentrându-se în mare parte pe dezvoltarea individuală.

În cel de-al doilea an, aceștia lucrează la structuri și conștientizare – jucătorii încercând diferite scenarii mici. Odată ce au reușit la nivel individual, în cele din urmă se mută pe terenuri de dimensiuni mari, rareori înainte de a atinge adolescența.

Ideea de a crește în sensul fotbalistic necesită, de asemenea, ca jucătorii să exceleze în teste care pot ajuta la dezvoltarea lor mentală. Există trei teste pe care fiecare jucător trebuie să le parcurgă în mod regulat, iar rezultatele sunt analizate și comparate constant. Testele se bazează pe trei domenii cheie – psihologic, medical și fizic – cele mai avansate sisteme, metodele moderne și tehnologia de ultimă generație jucând un rol în formularea rezultatelor.

ABSOLVENȚI

 

  1. Thierry Henry – Legenda lui Arsenal are o  carieră impresionantă, jucând printre altele și la Barcelona sau Juventus, dar totul a început la Clairefontaine în 1992.
  2. Kylian Mbappe -Cel mai recent absolvent de marcă al academiei, a refuzat multe oferte de a părăsi Franța în perioada junioratului pentru a rămâne să se antreneze la Clairefontaine.
  3. William Gallas – Fundașul central, care a jucat de peste 250 de ori pentru Chelsea și Arsenal, a petrecut doi ani la Clairefontaine, absolvind în 1994 , reușind ulterior sa aibă 84 de selecții pentru naționala Franței.
  4. Blaise Matuidi – Mijlocașul care acum evoluează pentru Inter Miami a fost invitat la Clairefontaine în 1999, absolvind în 2003, și semnând cu un club semi-profesionist, Creteil. Au urmat numeroase trofee în tricoul celor de la PSG sau Juventus.
  5. Nicolas Anelka -Fostul atacant a jucat pentru unele dintre cele mai mari cluburi din lume: Paris Saint-Germain, Arsenal, Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Chelsea și Juventus pentru a numi doar câteva!Totul a început însă la Clairefontaine în 1993, unde a jucat aproximativ doi ani. Anelka a fost selecționat la echipa națională a Franței de 69 de ori, marcând 14 goluri, acestea adăungându-se la peste 200 pentru echipele de club.

Pe lângă aceștia îi mai putem adăuga pe Mehdi Benatia, Sebastien Bassong, Louis Saha, Hatem Ben Arfa sau Abou Diaby. Nume care au evoluat pentru unele din cele mai mari cluburi din lume.

UNITATE ȘI RELAXARE

Centrul fiind situat lângă un sat de doar 1000 locuitori, distracția poate fi greu de găsit. În momentele bune, acest spirit leagă echipa, dar așa cum spunea Louis  Saha, „suntem blocați într-un castel, chiar în mijlocul pădurii”.

Sala de jocuri  devine un punct crucial al interacțiunii între jucători. Se spune că Paul Pogba este campionul ping-pongului, în timp ce Laurent Koscielny și Hugo Lloris sunt regii neîncoronați ai mesei de biliard. Masa în sine a fost finanțată prin amenzi ale jucătorilor de la sfârșitul anilor 1980.

 

 

Masa de foosball a fost adusă de fundașul Mathieu Debuchy, care are o acțiuni la o companie de jocuri. Paul Pogba și  Antoine Griezmann sunt cei mai buni pe PlayStation, iar Blaise Matuidi și Mamadou Sakho erau principalii spectatori care ofereau comentarii și susținere spre amuzamentul tuturor.

Biblioteca este mai puțin populară. La sosirea la Cupa Mondială din Brazilia în 2014, managerul Didier Deschamps a evidențiat două cărți pentru jucătorii săi pentru a se motiva și mai tare.

Prima a fost controversata autobiografie a lui Sir Alex Ferguson, iar a doua a fost scrisă de Phil Jackson, legendarul antrenor de baschet de la Chicago Bulls. Doar Patrice Evra și Laurent Koscielny s-au “deranjat” să le citească.

ORICE E POSIBIL

Ultimul caz al descoperirii lui Kylian Mbappe justifică proiectul. Mbappe s-a alăturat Centrului la 14 ani, după ce a impresionat în tricoul celor de la AS Bondy, înainte de a pleca la AS Monaco. Performanțele sale de la Clairefontaine i-au adus articole dedicate în prestigioasa France Football și ziarul Liberation.

Într-un interviu acordat la doar 14 ani, a fost întrebat despre ambițiile sale și unde vrea să ajungă sa joace. El a spus: „Să joc la Real Madrid. Este mai bine să țintești luna. În acest fel, dacă eșuezi, ajungi la nori. ” Cu o pregătire la Clairefontaine, astfel de vise nu mai au mult până să devină posibile.