Povestea transferului lui Gabriel Martinelli la Arsenal: când 2 granzi sunt nehotărâți, Tunarii câștigă.

Reticiența cluburilor din Anglia cu privire la aducerea fotbaliștilor sud-americani pare să fi fost depășită de mult, totuși pe fluxul rețelelor de scouting mai există încă ezitări datorită lipsei de informații sau de credibilitate a scouterilor. Gabriel Martinelli “future star-ul” echipei Arsenal Londra pare să fi fost foarte aproape de a fi afectat în mod direct.
Născut în Guarulhos, São Paolo în data de 18 iunie 2001 acesta a jucat în țara natală pentru Ituano în ligile inferioare Paulista și Serie D, marcând 6 goluri în 17 meciuri. Ajuns la Londra în vara anului 2019, acesta a debutat în 11 august contra celor de la Newcastle United. Randamentul foarte bun de la antrenamente l-a propulsat în prima echipă în meciurile din Cupa Ligii și grupele Europa League, devenind încet dar sigur o opțiune importantă pentru linia de atac a Tunarilor, parcursul său fiind unul cu adevărat extraordinar. Fie că a jucat în cele două benzi, sau ca atacant acesta a dat un randament constant bun remarcându-se și prin cifre, în 26 de meciuri în toate competițiile înscriind de 10 ori.

De 4 ori în probe la Manchester United

Ituano Fuetbol Clube pentru care Martinelli a evoluat în Brazilia, avea un contract de colaborare cu clubul englez Manchester United, prin care se obliga să trimită cei mai promițători tineri jucători pentru probe. Astfel puștiul a ajuns de 4 ori în Manchester pentru probe. Cu toate acestea staff-ul Diavolilor nu a fost convins de randamentul brazilianului din timpul antrenamentelor.
După transferul la Arsenal, Martinelli a povestit jurnaliștilor din Brazilia despre experiența petrecută pe Old Trafford: “Între 2015 și 2017 am mers acolo (Manchester United) de patru ori și m-am antrenat timp de 15 zile. Deoarece toată lumea se antrenează în aceeași bază sportivă și merg la aceeași cantină, am avut ocazia să cunosc toți jucătorii de la prima echipă. Am cerut să fac poze cu Evra, Fellaini și alți băieți. Pogba știa că sunt brazilian și m-a întrebat dacă mă simt bine la club și pe ce poziție evoluez. Acele zile au fost foarte importante pentru mine, să mă adaptez stilului de joc, jucătorilor și ritmului din timpul partidelor”.

Cum ar fi arătat un trio Fati – Martinelli – Messi ?

Nici cei din staff-ul Barcelonei nu i-au acordat mai multe șanse, acesta antrenându-se timp de 15 zile și cu echipa din Catalunya: “Cei de la Barcelona m-au invitat să mă antrenez cu ei în La Masia, dar ulterior nu s-a întâmplat nimic, nu am fost contactat. M-am intors la Ituano, am jucat în Copinha și apoi am venit la Arsenal”.
Se pare că cel mai bun coleg din scurta perioadă petrecută în Catalunya a fost chiar Ansu Fati: “Să văd cum se antrenează, să cunosc structura clubului și a orașului, a fost un vis devenit realitate. M-am antrenat chiar cu Ansu Fati și ne-am împrietenit foarte repede. M-a ajutat foarte mult în acea perioadă, este un om ce merită tot ce i se întâmplă. Este foarte umil și m-a întâmpinat foarte bine.”

“De ce un fotbalist atât de bun joacă într-o ligă inferioară ?”

Acesta a fost principala nedumerire a scouterilor lui Arsenal. Transferul său la Arsenal este rodul colaborării dintre Jonathan Vidalle scouterul lui Arsenal responsabil de zona America de Sud și a lui Francis Cagigao cel responsabil de recrutarea tinerelor speranțe.


Francis Cagigao și Jonathan Vidalle

“Avem un scouter în Brazilia, ce m-a informat despre Gabriel. Mai târziu, Francis Cagigao mi-a cerut părerea și am călătorit în Brazilia pentru a-l urmări. Everton Gushiken (scouter Arsenal) l-a plăcut, dar avea unele îndoili cu privire la unele caracteristici și nu era convins că se poate adapta la Premier League. Erau îndoieli normale, cu privire la mentalitatea sa. Am mers să-l văd. Încercăm pe cât posibil să vedem jucătorii la lucru direct pe teren. Evident, el juca în liga a patra, la Ituano, dar concura în Campionatul Paulista, liga a statului São Paolo. Am fost să-l văd contra lui Santos și lui Ponte Preta. În acele meciuri a jucat întotdeauna ca aripă. Am fost suprins de cât de competitiv este și de mentalitatea lui” povestește Jonathan Vidalle.


Gabriel Martinelli – 16 octombrie 2020

Din păcate pentru Gabriel Martinelli frumoasa sa poveste are și puncte de cotitură, astfel în 21 iunie 2020 el a suferit o accidentare la piciorul stâng în timpul unui antrenament. Mai exact o ruptura a ligamentului încrucisat anterior, accidentare ce presupune o perioadă de recuperare de aproximativ 6 luni de zile, urmată de o etapă dedicată reintegrarii în sportul practicat. Gabriel se află la finalul perioadei de recuperare, fiind implicat în sesiuni de antrenamente cu grupul, la un nivel mai scăzut, urmând ca cel târziu în luna decembrie să poată pracurge un antrenament complet, la intensitate maximă.
Lupta pentru un post de titular va fi una acerbă concurența din atacul lui Arsenal fiind la un nivel foarte ridicat: Willian, Lacazette, Aubameyang, Pepe, Nketiah sau Saka se luptă deja pentru cele 3 poziții ofensive.