Yunus Musah – CF Valencia: mixul de fotbal și marketing !

Revoluția provocată de Peter Lim la CF Valencia a adus în prim planul fotbalului spaniol o serie de tineri jucători cu poatențial uriaș. Apariția cea mai constantă și suprinzătoare a fost a tânărului Yunus Musah. Venit la club în vara lui 2019, acesta a fost transferat gratis de la juniorii lui Arsenal Londra și a profitat de neadaptarea lui Jason, proaspăt sosit de la Getafe, devenind titular incontestabil în banda dreaptă.
Născut în SUA la New York, copilărind în Italia și Anglia dar cu părinți cu origini ganeze, a atras rapid atenția federațiilor respective fiind curtat intens. Deși singura legătură cu SUA e reprezentată de locul nașterii, acesta a ales să evolueze pentru naționala americanilor, debutând în noiembirie 2020 în meciul amical cu Țara Galilor.

Aripă dreapta sau box to box ?

Javi Garcia a ales să îl folosească pe Musah doar ca mijlocaș dreapta întru-un clasic 4-4-2, deși acesta a fost format la Arsenal pentru poziția de mijlocaș central, mai exact un mijlocaș box to box. Astfel antrenorul spaniol forțat de plecarea lui Ferran Torres la Manchester City și transferul mai puțin reușit al lui Jason de la Getafe, a început sezonul cu necunoscutul Yunus Musah titular. O alegere foarte surprinzătoare chiar si pentru fani, ce se așteptau la promovarea mai puternică a lui Alex Blanco. Totodată la titularizarea lui Musah au contribuit și lipsa de formă și pregatire fizică de la începutul sezonului a lui Daniel Wass și Goncalo Guedes, jucători ce au mai evoluat în banda dreaptă. Presa a speculat presiunea pusă de Peter Lim pe tehnicianul Liliecilor, de a promova tineri din academie, iar Garcia a ales să profite de pricipalele calitați ale jucătorului: viteza, capacitatea de efort și driblingul. Bineinteles un mijlocaș central cu viteză și dribling este o opțiune decentă pentru postul de mijlocaș dreapta, poziție în care posibile greșeli pot fi mai puțin periculoase pentru propria echipă.

Heatmap sezon 2020/2021

Sursă: sofascore.com

Abilități vs slăbiciuni

Puncte forte
Driblingul este principala calitate, putând să își depășească adversarii cu ușurintă mai ales pe spații largi, acolo unde se folosește de o excelentă capacitate de a alerga rapid și constant. Nici driblingul pe spații mici nu îi este necunoscut, câștigându-și acesata abilitatea la grupele de juniori acolo unde a evoluat ca mijlocaș central, spațiile fiind mai restrânse;
Viteză și ritm sunt alte două abilități ale lui Yunus, ajutându-se de aceste calități pentru a transporta mingea și pentru a deschide apărările adverse;
Contribuția defensivă este una ridicată, capacitatea de efort permitându-i să sprinteze constant între cele două careuri.

Puncte slabe
Pase și centrări. Acesta are un procent de doar 75% pase reușite în terenul advers și 76% în propriul teren, procent slab pentru campionatul spaniol. Lipsa de experiență își spune cuvântul în acest caz, foarte multe din pasele greșite fiind unele simple, pe distanțe mici;
Poziționarea și deplasarea din teren sunt atribute ce trebuiesc îmbunătățițe, dar pot fi puse pe seama trecerii sale în banda dreaptă. De multe ori încercând să se demarce, aglomerează zone ce sunt deja ocupate de coechipieri;
✘ Un alt aspect ce poate fi îmbunătățit este reprezentat de informare. Nu obișnuiește să se informeze înainte să primească mingea. Neștiind unde se află poziționați coechipierii, are un procent ridicat de pase “înapoi”.

Unde se oprește evoluția ?

Tânărul mijlocaș cu origini ganeze mai are multe de arătat fotbalului din La Liga. Dacă până în acest moment a impresionat prin driblinguri, evoluția sa ar trebui să ne aducă cifre statistice ceva mai consistente. Repoziționarea și naivitatea din joc lasă loc de multe îmbunătățiri. Are momente în care încetează să se demarce, motiv pentru care nu participă constant la fazele ofensive.
Younus Musah este mai mult decât o soluție pentru primul 11. Faptul că a ales să evolueze pentru naționala SUA, îi crează și o cotă de marketing bună, aspect foarte important în La Liga acolo unde echipele își negociază individual drepturile TV. Din acest punct de vedere singurul adversar din campionatul intern este Sergino Dest de la FC Barcelona.
În concluzie putem spune că Musah este departe de potențialul maxim, devenind titular mai mult din necesitate și nu neapărat în baza unor evoluții excelente. Adaptarea sa la noua poziție din teren și la fotbalul profesionist a fost una bună, dând dovadă de reale calitați.