Thiago Almada, jucătorul dorit de Marcelo Bielsa pentru a o readuce pe Leeds United în top !

thiago_almada_23

thiago_almada_23

Mulți au auzit de el din Football Manager, dar Thiago Ezequiel Almada nu a rămas doar la stadiul de jucător “future prospect” într-un joc video. Datorită evoluțiilor bune de la echipa a două a celor de la Velez, a reușit să facă pasul către echipa mare și să intre în vizorul echipelor de top din Europa.

A ÎNCEPUT SĂ JOACE FOTBAL ORGANIZAT DE LA 4 ANI

Crescut în Fuerte Apache, unul dintre cele mai defavorizate cartiere din Buenos Aires, acesta s-a remarcat încă de mic în rândul tinerilor de vârsta lui. La vârsta de doar 4 ani a fost înscris de către părinți la Santa Clara, club pentru care a jucat și Carlos Tevez. După doar 1 an, a mers la Velez, echipă pentru care joacă și acum.

 

“NOUL MESSI”

Sursă foto: instagram.com/thiago_almada23

Presa din Argentina l-a catalogat deja ca fiind “noul Messi” datorită stilului de joc și a constituției fizice. Acesta se remarcă prin ușurința cu care reușește să iși depășească adversarii în duelurile directe, având un foarte bun control al balonului în regim de viteză pe spații mici. S-ar putea identifica cu starul Barcelonei și datorită poziționării din teren, având tendință de a migra din centru spre partea dreaptă și invers.

DEBUT LA 17 ANI SI 6 LUNI

A debutat la prima echipă în data de 18.08.2018 într-un meci din Superliga (prima liga din Argentina) contra celor de la Nwewlls, intrând în minutul 63 în locul lui Luca Robertone. A terminat sezonul cu 16 apariții.A înscris pentru prima dată în meciul cu Defensa y Justicia(11.05.2018), reușind chiar dubla, dar din pacate Velez a pierdut cu scorul de 3 la 2.

POZIȚIONARE

Puștiul este antrenat la Velez Sarsfield de către fostul internațional argentinian Gabriel Heinze. Acesta a încercat să îi găsească poziția perferctă în teren, jucându-l pe toate pozițiile ofensive, cel mai bun randament dându-l în pozițiile de mijlocas central și în banda dreaptă. Natural acesta este un veritabil playmaker, având cea mai mare lejeritate în joc când se află în centrul terenului și poate dicta ritmul meciului sau în fața careului advers, mai exact în pozițiile de mijlocaș central (CM) și mijlocaș central ofensiv (AMC).

ABILITĂȚI VS SLĂBICIUNI

PUNCTE FORTE

Dribling – este una dintre principalele calități, remarcându-se prin lejeritatea cu care își scoate adversarul din joc, având o rată de driblinguri reușite de 64%, raportat la poziționarea sa preponderent centrală;
Pase – deși are o poziție preponderent ofensivă, acesta are o acuratețe a paselor corecte/meci de 82%;
Viziune – îi place să dicteze ritmul jocului, să schimbe direcția atacurilor pentru a crea spații și să ofere pase decisive.

PUNCTE SLABE

Faza defensivă – are o contrubuție scăzută și o poziționare haotică deseori;
Duelurile aeriene – datorită staturii, are o rată a duelurilor aeriene câștigate de doar 18%/meci.

 

STATISTICI

thiago_almada_statistici

 

ESTE THIAGO ALMADA O SOLUȚIE PENTRU ECHIPELE PUTERNICE DIN EUROPA ?

După ce în perioada de transferuri din ianuarie 2020 s-a vehiculat despre transferul sau la echipe ca FC Barcelona, Manchester United, Tottenham Spurs sau Manchester City, presa din Anglia îl vede pe tânarul argentinian lângă compatriotul său Marcelo Bielsa.

“Nebunul” pare tipul de antrenor capabil să îi ofere timpul necesar adaptării. Dacă luăm în calcul că Leeds United are un singur jucător de profilul lui Thiago Almada, acesta fiind Pablo Hernandez (35 ani), există șanse mari ca argentinianul să prindă destule minute. Chiar și stilul de joc practicat de echipa lui Bielsa reprezintă un avantaj, fiind puține meciuri în care nu au avut peste 60% din timp posesia. Astfel carențele defensive ale puștiului ar putea trece nevăzute.

Cluburile interesate trebuie să achite o clauza de 20 milioane de lire pentru serviciile lui Almada.

Din punct de vedere financiar, clauza de transfer nu este una uriașă, raportat la sumele ce se învârt în campionatele de top, fiind una accesibilă chiar si pentru unele echipe de la mijlocul clasamentului.

Campionatul potrivit ? Probabil perioada de adaptare ar fi una mai scurtă în campionatele Spaniei, Portugaliei sau Franței, dar nici Premier League, Serie A sau Bundesliga nu ar trebui să îl sperie pe puști.

Cu siguranță Thiago Almada are calitățile tehnice necesare pentru a face față fotbalului din Europa, având nevoie  doar de clubul și antrenorul care să îl înțeleagă și să îl ajute să se adapteze la normele competiției respective.