Într-o lume în care fiecare jucător de la fiecare club este cercetat intensiv de la vârsta de 10 ani, pare imposibil ca un potențial superstar, un adevărat “wonderkid”, să ajungă de la nimic la celebritatea europeană în mai puțin de un an. Dar exact asta se întâmplă în Belgia și este o poveste atât de plină de noroc și de sincronizare încât nu poți să nu te întrebi cine ar mai fi putut să se strecoare printre degete.

Acest puști marchează goluri într-un ritm asemănător cu cel al lui Haaland și a stabilit recent recordul pentru cel mai rapid hat trick din istoria competițiilor europene de club. În urmă cu un an, era un amator într-un loc atât de departe de radarul scouting-ului internațional încât este imposibil de găsit pe Google. Iar Google știe totul. Așa că, dacă Google nu îl poate găsi, cu siguranță nu este real.

Bine, nu chiar de negăsit, doar că acum un an Orban juca în diviziile inferioare din…Togo. În mai 2021, a participat la niște probe în Lomé, capitala Togo, asta fiind la fix doi ani de momentul actual în care are o medie de un gol pe meci în campionatul Belgiei. La acele probe Orban a atras atenția unui cunoscut scouter nigerian, Ola Fowler. În noiembrie 2021, Fowler l-a invitat pe tânăr în Nigeria pentru a participa la un trial la Uyo, în statul Akwa Ibom – organizat de super agentul de fotbal Atta Aneke.

La probele de acolo, Orban i-a impresionat pe Torgeir Bjarmann și Thomas Finstad, care sunt scouteri ai clubului norvegian de divizia a doua, Stabæk.

Stabæk

Stabæk l-a invitat pe Gift pentru probe în Norvegia în iarna anului 2022, la care i-a convins de abilitățile sale. Dar a fost nevoit să se întoarcă în Nigeria după ce i-a expirat viza. Fără să se lase înduplecată, Stabæk s-a întors după el, semnând cu el sub formă de împrumut (cu opțiune de cumpărare) de la clubul nigerian Bison FC pe 18 mai 2022. Gift Orban a marcat primele sale goluri pentru noul său club în meciuri de cupă împotriva echipelor semiprofesioniste Notodden și Gjøvik-Lyn (de două ori).

A continuat și a terminat sezonul cu 19 goluri în 24 partide, performanțe care au ajutat-o pe Stabæk să obțină promovarea în 2023 în Eliteserien (prima ligă norvegiană). În plus, Orban a fost desemnat Tânărul jucător al anului în liga a doua norvegiană.

Toate acestea au atras priviri de la cluburile recunoscute pentru transferurile de tineri jucători așa că de Deadline Day, pe 31 ianuarie 2023, cei de la KAA Gent au plătit pe el 3,3 milioane de euro.

 

 

KAA Gent

“Suntem încântați că am reușit să transferăm un talent atât de promițător. “Am reușit să îl aducem la clubul nostru după negocieri dificile.”

“Gift este un atacant flexibil care ne-a atras atenția în timpul sezonului său de debut în Norvegia. “Are un adevărat simț al golului și combină instinctul său de marcator cu o tehnică foarte bună de la lovi balonul la fel de bine cu ambele picioare”

“Așteptăm cu nerăbdare să îl vedem cum se dezvoltă aici. O să îi acordăm răbdarea și timpul necesar pentru a se adapta la competiția noastră.”

Șeful scouterilor de la Gent, Samuel Cardenas, despre Gift Orban

 

Orban a avut un impact instant în Belgia și a devenit instantaneu un coșmar pentru apărătorii adverși datorită poftei de de gol, forței, ritmului și capacității sale de a înscrie goluri. Pe 11 februarie, a marcat două goluri la debutul său în Jupiler Pro League, în remiza 3-3 cu Westerlo.

Pe 12 martie, tânărul nigerian a marcat  PATRU goluri în victoria cu 6-2 în deplasare cu Zulte Waregem! Astfel,  a devenit primul jucător care face acest lucru pentru Gent din 1958 încoace. Și mai interesant este cum a făcut-o:  un gol cu piciorul stâng, unul cu piciorul drept din interiorul careului, unul cu piciorul drept din afara careului și apoi  dintr-o lovitură liberă directă. Se pare că șeful departamentului de scouting a avut dreptate.

Până în momentul de față, Orban a marcat 19 goluri în 19 partide în toate competițiile, cu 3 etape rămase înainte de finalul campionatului.

De remarcat că aceasta este o perioadă interesantă pentru nigerieni, deoarece Super Eagles se mândresc în prezent și cu alți atacanți de top în Europa, precum Victor Osimhen, Paul Onuachu, Ademola Lookman, Chuba Akpom, Terem Moffi, Kelechi Iheanacho, Samuel Chukwueze, Taiwo Awoniyi, Sadiq Umar, Victor Boniface, Cyriel Dessers și Folarin Balogun.

În cazul în care ultimul wonderkid din Gent continuă să devină din ce în ce mai bun, nu va dura mult până când îl vom vedea la un club de top dintr-o ligă importantă.

Țineți minte numele………………….Gift Orban!!!

 

 

 

Share this Post