Filip Stevanović – primul transfer al lui Manchester United din noul sezon?

Un zvon început de un cotidian din Serbia prinde din ce în ce mai mult contur. După ce însuși jucătorul a postat pe contul personal de Instagram o poză cu el pe gazonul de pe Old Trafford, respectatul jurnalist Fabrizio Romano a răspuns cu DA la un tweet care îl întreba daca Filip Stevanovic la Manchester United este o afacere pe cale de a se încheia.

Cu o sumă ce se învârte în jurul a 10-12 milioane de euro, Manchester United este pe cale să mai facă încă un transfer al unei extreme de la Partizan Belgrad, după ce în 2009 a dat 7 milioane de euro pe Zoran Tosic.

Cine este Filip Stevanović?

“Filip Stevanović este unul dintre cei mai talentați jucători pe care i-am văzut vreodată în viața mea.” Asta a spus antrenorul principal al lui FK Partizan, Savo Milosević. Fiind cineva care a jucat alături de Dejan Savićević, Dejan Stanković, Sinisa Mihajlović sau Predrag Mijatović, în timpul unei cariere istorice, spune destul de multe.

“Când am venit la club, el era deja cu prima echipă la 16 ani și trei luni”, a spus Milosević. “Dar, abilitatea și jocul său, când era pe teren, nu erau în concordanță cu vârsta lui. Puteai vedea asta de la început pentru că pare matur pe teren, inteligența sa fotbalistică fiind extrem de ridicată.

Filip Stevanović este un produs al  renumitei academii de tineret  a celor de la Partizan Belgrad. Și-a făcut debutul profesionist în prima ligă din Serbia pe 9 decembrie 2018 într-o victorie  3-0 în fața lui Rad, intrând pe teren în minutul  82.

La 1 august 2019, Stevanović a marcat primul său gol pentru Partizan, după ce a venit de pe bancă în returul din turul doi al UEFA Europa League, o victorie  3–0 acasă în fața galezilor de la Quay Nomads. El a devenit astfel al doilea cel mai tânăr din istoria clubului, la 16 ani și 311 de zile, fiind depășit doar de Dušan Vlahović, actualmente la Fiorentina. 

Stevanovic împotriva lui Manchester United în Europa League. sursă foto: https://strettynews.com/

Stil de joc

Un mijlocaș ofensiv care poate juca în toate pozițiile din spatele vârfului , Stevanovic este un atacant versatil care se simte cel mai bine  în partea stângă. Jucătorul manifestă încredere atunci când pune stăpânire pe minge. Este extrem de agil și se coordonează foarte bine, îmbinând capacitățile sale mentale cu prezența sa fizică având un stil de joc rapid și elegant.

“În unele aspecte, el este unic, dar dacă ar trebui să-l compar cu un jucător celebru acum, aș spune Eden Hazard”, a adăugat Milosević. Greutate similară, înălțime, tehnică, control foarte bun al balonului atunci când se întoarce cu fața la poartă. Stil de joc direct și o finalizare incredibilă. Poate Hazard este un pic mai puternic, dar Filip este mai mult un marcator”.

El a marcat nouă goluri și a dat trei pase de gol în 35 de apariții în acest sezon. La 18 ani neîmpliniți.

Puncte forte

Unul dintre aspectele cheie ale jocului său este driblingul. Deși are doar 17 ani, este un jucător care își asumă foarte multe riscuri, acesta încercând mai mereu să ajungă în poziții  de 1 v 1 împotriva fundașilor.

“Este o extremă, dar abilitatea sa de a marca goluri este incredibilă. Șuturile cu piciorul drept sunt foarte periculoase din orice poziție – din interiorul careului sau din exterior. Dacă îl lași să se întoarcă și să dribleze sau să se întoarcă și să tragă, în ambele cazuri nu ai ce să mai faci.”

Slăbiciuni

Rapida extremă a celor de la Partizan nu contribuie defensiv foarte mult și este adesea vinovat că nu urmărește adversarul până în propria jumătate după ce acesta îl driblează. La doar 1.76 m, Stevanovic  nu excelează în lovirea balonului cu capul, neputând fi luat în considerare ca un “target man” când vine vorba de fazele fixe. Într-un interviu acordat MONDO în 2019, tânărul sârb a declarat presei că nu „îi place să se laude pe sine, pentru că el crede că alții ar trebui să o facă”.

Viitor

Cu siguranță este prea devreme să spunem dacă va fi un succes sau un flop pe Teatrul Viselor. Cu toate acestea, faptul că a atras atenția și și-a pus semnătura pe un contract cu unul dintre cele mai bune cluburi din lume spune multe. Adevărata provocare rămâne să vedem dacă va putea să-și atingă potențialul enorm sau nu. Ziarele din Serbia sugerează că va fi împrumutat înapoi la Partizan pentru sezonul 2020-21 și se va alătura diavolilor Roșii de vara viitoare.