Benoit Badiashile – fundașul monitorizat de echipele de top din Europa

 

Benoit Badiashile este unul dintre cei mai bine cotați tineri funași centrali din Europa. Jucătorul francez cu origini congoleze a impresionat de la primul meci și a devenit un titular incontestabil în defensiva monegască.

Debut sub comanda lui Thierry Henry

11 noiembrie 2018 este data la care se joacă derby-ul AS Monaco – Paris Saint-Germain, și proaspăt instalatul pe banca tehnica a monegascilor, Thierry Henry optează pentru un cuplu de fundași centrali format din Jemerson și Badiashile, în lipsa deja consacraților Glik și Raggi. Rezultatul este groaznic, 0-4, totuși unul dintre remarcații partidei rămâne Badiashile. La doar 17 ani și 233 de zile acesta a impresionat cu forta fizica și maturitatea din joc. Evident nu a putut compensa forma proastă a întregii echipe.

Noul “Varane”

Ca orice fotbalist tânăr cu potențial, a fost comparat de către presa din Franța cu jucători de top, cel mai des nume utilizat fiind al lui Raphaël Varane. De ce Varane ? Este un fundaș central cu calitați de playmaker, îi place mingea și nu se sfiește să dribleze în fața propriei porți sau să verticalizeze direct pe atacant. Fie că vorbim de lungi, scurte sau penetrări ale defensivei adverse cu mingea la picior, Benoit caută mereu un coechipier demarcat.

Citește foarte bine jocul și este clar făcut pentru echipe ce preferă posesia, orchestrând cu plăcere și lejeritate atacurile propriei echipe. Cu mingea la picior știe să câștige timp și spațiu prin mici schimbări de direcție, mișcări false sau protejând foarte bine balonul. Astfel ajunge să aibă o rază de acțiune extinsă, conform heatmap-ului de mai jos.

 Sursă: sofascore.com

Datorită calităților fizice, are o prezență decisivă și în careul advers, având deja 2 goluri în sezonul 2020-2021. A jucat în peste 50 de meciuri pentru AS Monaco și a devenit un jucător de bază în primul 11.

Abilități vs. slăbiciuni

Puncte forte:
Duelurile aeriene – anticipează și măsoară corect traiectoria mingiei astfel încât să poată gestiona corect situațiile aeriene.
Viziune, pasă și dribling – mult peste ale unui fundaș central normal, reușește să construiască sau să coordoneze atacurile.

Puncte slabe:
Coodronarea – are momente când sare contra-timp la cap sau respinge mingiile lovindu-și adversarii/coechipierii, dar pot fi trecute cu vederea gândindu-ne la vârsta sa.

Cum arată viitorul acestui puști ?

Benoit Badiashile este departe de a-și fi atins potențialul, este cu adevărat un diamant neșlefuit, lucru remarcat și apreciat de antrenorii ce au trecut pe la AS Monaco în ultimele sezoane. Acesta a reușit să aibe prezențe constante atât cu Leonardo Jardim, Thierry Henry sau Niko Kovac, cu cel din urmă având o relație foarte bună.

Scopul nostru este să-l ducem la următorul nivel. Nu vrem să-l vindem, asta este foarte clar, va rămâne aici în acest sezon. Cred că aceasta este cea mai bună soluție pentru el. Aici este clubul său, familia lui. Cunoaște mediul. – Niko Kovac, antrenor AS Monaco

Încă din perioada de transferuri din ianuarie 2020 s-au vehiculat nume ale unor echipe de top ce îl monitorizează. Real Madrid, Manchester United, FC Barcelona sau Napoli sunt doar câteva echipe despre care s-a scris că ar fi interesate de serviciile jucătorului francez.
Rămâne de observat dacă Badiashile își va îmbunătăți constant evoluțiile sau dacă prestațiile sale vor fi net superioare într-o perioada mai bună a echipei.
Dacă va menține același ritm al progresului sunt toate premisele pentru o carieră lungă și de succes în fotbalul mare !