În ultimii 15 ani, FC Seviila ne-a obișnuit cu prezența constantă în cupele europene, ba mai mult chiar cu obținerea trofeului (Europa League). Ne-a obișnuit chiar si cu eliminarea echipelor din România, dar asta nu mai contează. Au cucerit de 6 ori a doua cea mai importantă cupă europeană, și deseori au pus bețe în roate unor echipe cu pedigree, buget și brand mult peste al lor.
Totuși, cum a reușit o echipa ce retrograda în Secunda Division în anul 2000 să devină o prezență constantă în top 6 echipe din La Liga ?
Răspunsul este forate simplu, Monchi și strategia sa de scouting și analiză a datelor !
Ramon Rodriguez Verdejo cunoscut sub numele de Monchi, a petrecut perioada junioratului la FC Sevilla și a reușit să bifeze și 85 de prezențe în prima echipă. A ajuns în staff-ul echipei după retrogradarea din 2000, cu scopul precis de a crea o strategie de scouting și dezvoltare a jucătorilor tineri din Spania și nu numai.
Teoria cercurilor concentrice
Monchi nu a prioritizat rezultatele echipei ci dezvoltarea jucătorilor, primul obiectiv fiind de a dezvolta propria academie.
Următorul pas a fost să dezvolte departamentul de scouting în Spania, apoi Portugalia și Franța. Ulterior au urmat Anglia, Belgia și Italia ajungând în final să controleze aproximativ 35 de ligi majore. Aplicând teoria cercurilor concentrice, practic a acoperit un număr mic de țări inițial urmând apoi să se extindă.
“Am fost întotdeauna ferm în acest sens. Mereu am fost foarte consecvent în ale arăta oamenilor că cel mai important lucru este dezvoltarea jucătorilor. Rezultatele vin ulterior, mai întai evoluează jucătorii, apoi apar și rezultatele echipei.”
Analiza datelor – resursa cheie
Sevilla moderă este un club creat pe bază de recrutare. Monchi a realizat la Sevilla un departament de cercetare și dezvoltare ce include matematicieni, fizicieni, ingineri sau analiști de date, oameni care nu sunt neapărat specializați în fotbal, dar care pot analiza și oferi rezultate statistice necesare pentru a facilita procesele decizionale. Acesta consideră că analizele video sau datele statistice sunt vitale, fiecare club lucrând la crearea propriei baze de date adaptată la necesitățile și obiectivele sale.
“În anul 2000, când am început, exista o singură formă de date, un document Word în care scouter-ul nota -Este un jucător bun etc-, acestea erau datele. În zilele noastre avem platforme unde ne putem gestiona propriile date”
Totuși analiza datelor nu este una simplă, deoarece există date obiective – statisticile și date subiective culese pe baza analizelor video.
Standaridizarea datelor subiective joacă un rol decisiv, deoarece acestea vor fi combinate și analizate împreună cu datele obiective. În momentul în care datele subiective sunt standardizate corect, se traduc practic in procente, astfel devin date obiective si ele.
“Capacitatea de a reacționa într-un timp scurt, este dată de munca depusă pe termen lung”
Munca sa nu se rezumă la a urmări jucători pentru pozițiile deficitare în acest moment. Sunt studiați jucatori la nivel global pentru fiecare poziție din teren, pentru a preîntâmpina o eventuală accidentare sau ofertă de transfer a unui jucător. Nu este singurul aspect de luat în calcul, acest scouting la nivel mondial îi permite să profite de anumite situații si să poată achiziționa jucători la prețuri modice.
“Kanoute, când am semat cu el, nu juca la Tottenham, era rezerva lui Mido, nu juca, dar îl știam de la cluburile sale anterioare”
Monchi. Sursă foto: thesideliner.co
Cum funcționează departamentul de scouting ?
La începutul pre-sezonului, Jesus Olivera, coordonatorul departamentului de Scouting alocă scouterilor anumite țări. Fiecare scouter primește o singură țară importantă ca Franța, Italia sau Brazilia, ce sunt considerate obiective de nivelul 1 și necesită atenție maximă.
Apoi îi sunt alocate două țări de nivelul 2, ca Polonia sau Columbia, ulterior nivelul 3 cuprinzând mai multe grupuri de țări ca Peru sau Bolivia, ce nu necesită atât de multă atenție deoarece jucătorii buni ies mult mai ușor în evidență, ajungând rapid la naționalele de tineret sau jucând în competițiile continentale.
Scouterii urmăresc la televizor primele meciuri, abia când au o listă scurtă cu jucători ce le-au atras atenția merg să îi urmărească personal. Toți jucătorii primesc o notă, de la A (semneaza-l aucm) până la D. Cei ce primesc notele A și B vor fi supuși unei analize video detaliate.
În octombrie se întâlnesc într-o sedință, unde fiecare prezintă o echipă completă (cu jucători pe fiecare poziție) formată din jucători prezenți în ligile alocate fiecăruia. Din aceste echipe, se construiește o echipă ideală de posibili înlocuitori ai jucătorilor din lotul Sevilliei. Există și excepții, atunci când un jucător are o evoluție foarte rapidă, cota sa de piață explodează, intrând în vizorul echipelor de top. Așa s-a întâmplat în cazul lui Joao Felix, cel ce nu a fost inclus în echipa ideală de înlocuitori.
În acest fel FC Sevilla a reușit câteva lovituri financiare ce au scos-o din colapsul financiar în care se afla. Prima mutare importantă reușită a fost transferul lui Jose Antonio Reyes la Arsenal. Au urmat și alte nume mari ca Sergio Ramos, Julio Baptista, Daniel Alves, Ivan Rakitic sau Clément Lenglet.