Cum să devii un fotbalist de succes – metoda Heung-min Son

Academia SON

Academia de fotbal SON  (http://sfacademy.co.kr/en/home-en/)  din Chuncheon-ul nativ al starului lui Tottenham, condusă de tatăl său Son Woong-jung, adoptă o abordare neobișnuită pentru Coreea de Sud, unde, de obicei, antrenamentul este intens și jucătorii tineri se antrenează până și opt ore pe zi.

Cu mult timp înainte ca Heung-min să marcheze  41 goluri în Bundesliga și 63 în Premier League, Woong-jung antrena o echipă a unei școli primare, ocupându-se după și de cei doi fii ai săi, Heung-min și Heung-yun.

Ca fost fotbalist profesionist în Coreea de Sud, acesta se învinuiește pentru cariera sa scurtă și lipsită de performanțe fiindcă s-a concentrat prea mult pe a câștiga  și nu s-a concentrat și pe noțiunile de bază. Problema aceasta, spune el, este întâlnită la mai toți jucatorii asiatici. S-a retras în 1990 după o accidentare la tendonul lui Ahile, și nu a vrut ca greșelile să-i fie repetate și de proprii copii. Astfel că i-a împiedicat să se alăture unei echipe de fotbal până la vârsta de 14 ani, i-a pregătit singur, concentrându-se pe elementele fundamentale.

Părinții își urmăresc copiii antrenându-se la Academia SON © AFP / Jung Yeon-je

Așadar, când colegii săi jucau 11 la 11, viitorul superstar al Asiei a lucrat la stăpânirea abilităților de bază, controlul mingii, dribling și pase. Și nu mai mult de două ore pe zi, pentru a preveni epuizarea. Dar mai târziu a ajuns să lucreze chiar șase ore pe zi. Și a dat roade: atacantul în vârstă de 28 de ani se numără printre puținii jucători care pot trage confortabil cu ambele picioare și urmează să semneze un nou acord de lungă durată cu Tottenham Hotspur.

Peste jumătate dintre copiii de la academie au peste 13 ani – și niciunul nu a fost învățat să tragă la poartă încă. „Poate peste doi ani”, a spus Son senior, adăugând că antrenarea șutului prea devreme ar putea întinde țesuturile musculare și, mai târziu, provoca luxația genunchiului.

Deși Heung-min nu mai necesită pregătire privată de la tatăl său, acesta este întotdeauna alături de el, analizându-i jocul după fiecare meci. A fost întotdeauna așa: când Heung-min a luat decizia extrem de neobișnuită de a părăsi școala la 16 ani pentru a se alătura nemților de la Hamburg SV, tatăl său l-a însoțit.

„Am stat într-un motel ieftin vis-a-vis academie și îl trezeam în fiecare dimineață mai devreme pentru antrenament cu greutăți înainte de a pleca la antrenament cu echipa”, relatează tatăl său.

Viitorul

Mulți dintre părinții elevilor săi, care se uită la antrenor ca la un model de urmat , vizitează zilnic terenurile de antrenament, urmărindu-și fiii repetând manevrele de bază la temperaturi arzătoare. “Soccer mom”, Jung Hee-suk nu a ezitat să-și mute întreaga familie la Chuncheon – o cerință de înscriere la academie – în convingerea că își pune fiul în mâinile cele mai bune. “Are decenii de know-how”, a spus ea. „Știe fotbalul mai bine decât oricine altcineva.”

Son Woong-jung a recunoscut că antrenamentul nu este totul. Despre celălalt fiu al său, Heung-yun, care este acum unul dintre antrenorii academiei, el a declarat direct : „Pur și simplu nu avea talent”. Dar este, de asemenea, mândru de capacitatea sa de a discerne talentul brut, astfel încât oamenii potriviți să primească pregătirea potrivită.

„Credeți sau nu, am un ochi antrenat, cu care pot face o judecată rapidă a talentului unui tânăr jucător atunci când vine să mă vadă pentru prima dată și este precisă cu 70%.”

El creează acum un întreg sistem de pregătire pentru viitorii fotbaliști, completat cu o școală în care elevii mai mari pot învăța engleza și alte „abilități de viață” de care ar putea avea nevoie, dacă nu devin jucători profesioniști. Acesta va fi amplasat la doar două minute de mers cu mașina de școala primară pe care a urmat-o și Heung-min, într-un stabiliment care va conține și terenuri de fotbal, terenuri de futsal, o sală de sport și un muzeu dedicat lui Heung-min.