Euro U21 – ghidul complet al fazei grupelor !

Euro 21 din acest an va rămâne în istoria turneelor finale nu doar datorită faptului că se organizeaza la un an diferență față de programarea inițială, dar el va fi cel mai lung turneu final din istorie: începe în data de 24 martie și se termină în 06 iunie. Mai exact turneul ce este organizat de Ungaria și Slovenia va fi împărțit în 2 etape: faza grupelor se va desfășura în perioada 24-31 martie, fix în perioada în care evoluează și naționalele mari în preliminarii sau meciuri amicale. Apoi a doua etapa ce va cuprinde sferturile de finala, semifinalele și finala se va desfășura înntre 31 mai și 6 iunie.

Programul meciurilor

Etapa 1 a fazei grupelor: 24-25 martie

TVR 1-Miercuri-24.03-19:00: Slovenia – Spania (Grupa B)
TVR 2-Miercuri-24.03-19:00: Cehia – Italia (Grupa B)
TVR 1-Miercuri-24.03-22:00: România – Olanda (Grupa A)
TVR 2-Miercuri-24.03-22:00: Ungaria – Germania (Grupa A)
TVR 1-Joi-25.03-16:00: Anglia – Elveţia (Grupa D)
TVR 2-Joi-25.03-19:00: Rusia – Islanda (Grupa C)
TVR 1-Joi-25.03-22:00: Franţa – Danemarca (Grupa C)
TVR 2-Joi-25.03-22:00: Portugalia – Croaţia (Grupa D)

Etapa a 2-a a fazei grupelor: 27-28 martie

TVR 1-Sâmbătă-27.03-19:00: Ungaria – România (Grupa A)
TVR 2-Sâmbătă-27.03-19:00: Slovenia – Cehia (Grupa B)
TVR 1-Sâmbătă-27.03-22:00: Germania – Olanda (Grupa A)
TVR 2-Sâmbătă-27.03-22:00: Spania – Italia (Grupa B)
TVR 1-Duminică-28.03-16:00: Islanda – Danemarca (Grupa C)
TVR 2-Duminică-28.03-19:00: Croaţia – Elveţia (Grupa D)
TVR 2-Duminică-28.03-22:00: Rusia – Franţa (Grupa C)
TVR 1-DuminicĂ-28.03-22:00: Portugalia – Anglia (Grupa D)

Etapa a 3-a a fazei grupelor: 30-31 martie

TVR 1-Marţi-30.03-19:00: Germania – România (Grupa A)
TVR 2-Marţi-30.03-19:00: Olanda – Ungaria (Grupa A)
TVR 1-Marţi-30.03-22:00: Italia – Slovenia (Grupa B)
TVR 2 Marţi-30.03-22:00 Spania – Cehia (Grupa B)
Miercuri-31.03-19:00: Danemarca – Rusia (Grupa C)
Miercuri-31.03-19:00: Islanda – Franţa (Grupa C)
Miercuri-31.03-19:00: Elveţia – Portugalia (Grupa D)
Miercuri-31.03-19:00: Croaţia – Anglia (Grupa D)
Urmează a fi programate televizarile și pentru meciurile de miercuri !

Sferturi de finală: 31 mai
Semifinale: 3 iunie
Finala: 6 iunie

Prezentarea loturilor

Grupa A: Ungaria, Romania, Olanda, Germania

România 1–1 Olanda
Ungaria 0–3 Germania
Ungaria  1–2 România
Germania 1–1 Olanda
Germania 0–0 România
Olanda 6-1 Ungaria

CLASAMENT:

  1. Olanda – 5p
  2. Germania – 5 p
  3. Romania – 5p
  4. Ungaria – 1p

Ungaria
Destul de greu de anticipat atât primul 11 cât și sistemul de joc al vecinilor nostri datorită schimbărilor ce au apărut de la ultimele partide de anul trecut. Ungaria ca și România, pornește cu șansa a doua într-o grupă de la care toată lumea se așteaptă să fie dominată de Olanda și Germania.

Jucători de urmărit: Varju, Csonka

România
Cu un lot ce pare mai puțin valoros față de cel cu care am abordat precedentul turneu final, Adrian Mutu va încerca imposibilul: să treacă de faza grupelor. Marile necunoscute rămân în privința cuplului de fundași centrali acolo unde Chindriș are un concurent puternic în postura lui Drăgușin. Rămâne de urmărit dacă Mutu va opta pentru clasicul 4-3-3 utilizat de obicei sau va încerca să obțină rezultate cu orice preț și va opta pentru un sistem cu 3 fundași centrali.

GermaniaNemții propun un sistem de joc 4-3-3 old school cu 3 vârfuri autentice, cel puțin asa s-au prezentat în calificări. Echipa rămâne una dintre favoritele turneului chiar și în lipsa vedetei Florian Wirtz. Interesant de văzut câte minute îi va acorda Stefan Kuntz lui Moukoko, probabil unul dintre cei mai monitorizați jucători de la acest turneu.

Jucători de urmărit: Jakobs, Dorsch

Olanda
Ultima dar nu cea din urmă, Olanda abordează turneul cu un lot cu adevărat consacrat, având în componență jucători ce evoluează constant la echipele de top din Eredivisie dar și în Bundesliga. Probabil avem de a face cu principala favorită a acestei grupe. Raportându-ne la meciurile jucate în preliminarii van de Looi pare a alege un sistem de joc 4-4-2. Să nu uităm totuși că olandezii sunt specialiștii 4-3-3-ului și ne putem aștepta oricând la o asemenea așezare.

Jucători de urmărit: Botman, Reis

Grupa B: Slovenia, Spania, Italia, Cehia

Slovenia 0–3 Spania
Cehia 1–1 Italia
Slovenia 1–1 Cehia
Spania 0–0 Italia
Italia 4–0 Slovenia
Spania 2–0 Cehia

CLASAMENT

  1. Spania – 7p
  2. Italia – 5p
  3. Cehia – 2p
  4. Slovenia – 1p

Slovenia
Numele jucătorilor sloveni nu spun prea multe, însă câțiva dintre ei sunt legitimați la echipe precum Parma, Sampdoria ori Everton. Selecția lui Ačimovič pentru aceste 3 meciuri pare să propună un sistem cu 3 mijlocași centrali, ceea ce ne duce cu gândul la clasicul 4-3-3 pentru care vor opta majoritatea echipelor participante la turneu. Cel mai probabil Slovenia nu va putea emite pretenții în fața Spaniei sau Italiei fără o supracapacitare, atăt de specifică echipelor ce au organizat turneele finale de-a lungul anilor.

Jucători de urmărit: Petrovic, Stoijinovic

Spania
Selecționata de tineret a Spaniei ne propune un lot echilibrat din care fac parte jucători ce evoluează la echipe precum Barcelona, Real Sociedad ori Milan, combinați cu cei din liga a 2a a campionatului propriu. Evaluați individual putem spune că formează un lot ce se poate luptă pentru cucerirea trofeului.

Jucători de urmărit: Pedrosa, Abel Ruiz

Italia
Ca orice pretendentă la trofeu, Italia se prezintă cu câțiva jucători cu reputație internațională. Totuși lotul nu pare a avea echilibrulu și valoarea necesara pentru a ajunge în finală, mulți dintre jucători evoluând mai mult pentru echipele de club la tineret/echipa a 2a.

Jucători de urmărit: Pobega, Rovella

Cehia

Unde se situează Cehia în acestă grupă ? Teoretic în urma celeorlalte 3 formații. Karel Krejči va aborda meciurile cu 3 fundași centrali, într-o echipă ce pare a putea domina mai repede prin atributele fizice decât prin cele tehnice.

Jucători de urmărit: Havelka, Chalus, Lingr

Grupa C: Franța, Rusia, Danemarca, Islanda

Rusia 4–1 Islanda
Franţa 0–1 Danemarca
Islanda 0–2 Danemarca
Rusia 0–2 Franţa
Danemarca 3–0 Rusia
Islanda 0–2 Franţa

CLASAMENT

  1. Danemarca – 9p
  2. Franța – 6p
  3. Rusia – 3p
  4. Islanda – 0p

FranțaCum arată o adevărată favorită ? Probabil fix ca echipa Franței. Probabil favorita pentru următorii 10-20 ani la turneele finale de juniori cât și de seniori. Dacă ne uitam cu atenție cred ca putem să gasim încă 50 de jucători care ar fi putut face parte din lot. O echipă completă ce are nevoie doar de concentrarea minimă pentru a performa. Aria de selecție și calitatea jucătorilor nu sunt întâmplătoare, francezii au muncit și planificat cu mult timp în urmă, câteva detalii le puteți gasi în articolul despre Academia Clairefotaine.

Jucători de urmărit: Faivre, Claude-Maurice

RusiaProbabil invidioși pe succesul din trecut al vecinilor ucrainieni, rușii vor încerca să producă o surpriză. Cât de bine va reuși să selecționerul Galaktionov să-și mobilizeze elevii, rămâne de văzut. Cel mai probabil vor lupta pentru locul 2 în grupă, altături de Danemarca.

Jucători de urmărit: Chalov și portarul Maksimenko.

DanemarcaMarea necunoscută din echipa danezilor este poziția din teren a lui Jacob Bruun Larsen, jucător ce a evoluat în meciurile trecut în ambele benzi, ca mijlocaș central sau chiar atacant. Danemarca propune un lot ce ne duce cu gândul către un sistem 4-3-3, jucători precum Nartey sau Andersen părând batuți în cuie pe pozițiile lor.

Jucători de urmărit: Nelson, Lindstrom, Dreyer

IslandaCe putem spune despre lotul Islandei de la acest turneu  ? Cam tot atât cât s-a spus și în 2016 despre echipa de seniori la începutul turneului, ba chiar mai puțin. Rămâne de văzut cu ce ne vor surprinde !

Jucători de urmărit: Baldursson

Grupa D: Portugalia, Anglia, Croația, Elveția

Anglia 0–1 Elveţia
Portugalia 1–0 Croaţia
Croaţia 3–2 Elveţia
Portugalia 2–0 Anglia
Elveţia 0–3 Portugalia
Croaţia 1–2 Anglia

CLASAMENT

  1. Portugalia – 9p
  2. Croația – 3p
  3. Anglia – 3p
  4. Elveți – 3p

PortugaliaProbabil singura selecționată ce se poate lupta cu adevarat cu Franța pare a fi cea a Portugaliei. Jucători ce au evoluat constant la echipele de top din Liga NOS dar și la echipe precum AC Milan ori FC Barcelona.

Jucători de urmărit: Tavares, Tomas, Ramos

AngliaEnglezii propun un lot ce cuprinde jucători cunoscuți publicului dedicat Premier League dar și câteve vedete al Championship-ului. Marele semn de întrebare rămâne asupra sistemului adoptat. Dacă în meciurile cu echipele puternice Boothroyd a optat pentru 4-3-3, în meciurile facile a testat un sistem cu 3 fundași centrali.

Jucători de urmărit: Kelly, Guehi

CroațiaLotul croaților combină calitatea indiscutabilă a unor fotbaliști cu necunoscute uriașe precum fundașul dreapta. Presa anticipa trecerea fundașului central Sverko în partea dreaptă ori trecerea la un sistem cu 3 fundași centrali. Dacă urmărim dispunerea jucătorilor în teren este foarte posibil să avem parte de un 4-2-3-1 atât de familiar și selecționatei mari.

Jucători de urmărit: Ivanusec, Moro, Šemper

ElvețiaEvelția plecă cu șansa a 4a în această grupă, dar au în componență câțiva jucători ce pot produce surprize. Va fi interesant de urmărit dacă va primi minute fundașul cu origini române Leonidas Stergoiu. Per total grupa D pare a fi cea mai echilibrată și valoaroasă totodată.

Ce așteptări trebuie să avem de la această primă parte a turneului ?

  1. Jucătorii ar trebui să aibă un ritm bun fiind în plin sezon competițional.
  2. În fiecare echipă au apărut fotbaliști noi ceea ce ar trebui să crească concurența si implicit nivelul jocului.
  3. Naționala noastră să propună echipelor din campionatelel de top câteva nume de luat în considerare.
  4. Să urmărim un fotbal spectaculos din partea echipelor favorite. Ar fi păcat ca echipe precum Franța sau Portugalia să presteze un fotbal economicos.